7 причини да добавиш спирулина към твоя хранителен режим

Спирулина е суперхрана, която придоби голяма популярност през последните години в световен мащаб. Тя е пълна е с различни хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за нашите тяло и мозък.

Спирулина са вид синьо-зелени водорасли, които хората могат да приемат като хранителна добавка под формата на таблетки или на прах. Тя има високо съдържание на протеини и витамини, което я прави отлична хранителна добавка за хора на вегетарианска или веганска диета. Нейните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и способността да помага за регулиране на имунната система са само част от здравословните ползите на спирулината.

Тук ще се спрем на 7 супер причини да добавиш тази суперхрана към твоя хранителен режим

  1. Спирулината е богата на хранителни вещества, тъй като е пълна с витамини, включително витамини А, С, Е и В, както и цял набор от минерали като калций, магнезий, цинк и селен.

По-специално, витамин С и селен са и антиоксиданти и помагат да защитим нашите клетки и тъкани от увреждане.

Тези водорасли също са отличен веган източник на желязо, осигуряващ 2мг на супена лъжица (7г), което е около 23% от референтната стойност на хранителните вещества (NRV) за мъже над 18 години и жени над 50 години, и 13% от NRV за жени на възраст 19-49 години.

Спирулината също така е с високо съдържание на протеини, като само 1 супена лъжица (7 г) осигурява почти 4 г протеин.

  1. Мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Спирулина е фантастичен източник на антиоксиданти, които могат да предпазят от окислителни увреждания. Основният й активен компонент се нарича фикоцианин. Това антиоксидантно вещество също придава на спирулина уникалния синьо-зелен цвят. Фикоцианинът може да се бори със свободните радикали и да подтиска производството на възпалителни молекули, осигурявайки впечатляващи антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти

  1. Отслабване

Обикновено хората могат да отслабнат, ако приемат по-малко калории, отколкото изразходват. Спирулина е високо хранителна, нискокалорична храна, която съдържа много хранителни вещества в малко количество прах. Включването на спирулина в диетата може да помогне на хората да отслабнат, без да се лишават от ценни хранителни вещества.

Резултатите от някои проучвания показват, че спирулина може да помогне за регулиране на теглото. Хората, които са с наднормено тегло и редовно са приемали спирулина в продължение на 3 месеца, показват подобрен индекс на телесна маса или ИТМ.

  1. Може да намали кръвното налягане

Високото кръвно налягане е в основата на много сериозни заболявания, включително инфаркти, инсулти и хронични бъбречни заболявания. Доза от 4,5 грама спирулина на ден намалява кръвното налягане. Смята се, че това намаление се обуславя от увеличеното производство на азотен оксид, сигнална молекула, която помага на кръвоносните ви съдове да се отпуснат и разширят.

Също така се смята, че спирулина може да понижи холестерола и може да помогне за контролиране на кръвното налягане на човек.

  1. Може да подобри мускулната сила и издръжливост

Окислителното увреждане, в следствие на тренировките, допринася основно за мускулната умора. Някои растителни храни имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на спортистите и физически активните хора да намалят до минимум тази вреда. Спирулина тук се явява полезна, тъй като някои изследвания сочат подобрена мускулна сила и издръжливост.

В едно 8-седмично проучване от Индия, субектите, които приемали спирулина и тренирали, увеличили силата си повече от тези, които само приемали спирулина или само тренирали. Това проучване, обаче, не показва подобряване на издръжливостта.

Въпреки това, две други проучвания показват връзка между прием на спирулина и полза за издръжливостта. Първото проучване предполага, че спирулината забавя мускулното увреждане, което води до забавяне на изтощението. Другото проучване установява, че спирулината подобрява времето за умора. Освен това е установено, че спирулина повишава изгарянето на мазнините.

  1. Засилва на метаболизма

Приемът на спрулина може да помогне за засилване на метаболизма на човек. По-високата метаболитна скорост може да накара човек да се почувства така, сякаш има повече енергия. Това може също да увеличи броя на калориите, които изгарят всеки ден, което може да помогне за отслабване.

  1. Намалява на симптомите на алергия

Когато човек има алергии към цветен прашец, прах или домашни любимци, вътрешността на носа им може да набъбне. Тази реакция се нарича алергичен ринит. Има някои доказателства, че спирулина може да помогне за подобряване на симптомите на това състояние.

Проучване от 2013 г. посочва, че спирулина може да облекчи възпалението на носа и да намали хистамина в организма. В сравнение с плацебо, това може да намали симптомите на алергичен ринит, включително: хрема, кихане, запушване на носа, сърбеж

Вашият коментар

Scroll to top