Невероятната чиа – малките семенца с огромна хранителна стойност

Чиа семената са сред най-здравословните храни на планетата.

Tя представлява малки черни семена от растението Salvia hispanica, член на семейството на ментата, което идва от Централна и Южна Америка. Легендата гласи, че древните ацтеки и маите са използвали семена от чиа като източник на енергия. Всъщност „чиа“ е древната дума на маите за „сила“.

Въпреки древната си история, семената от чиа станаха признати за модерна суперхрана едва наскоро. През последните няколко години те натрупаха огромна популярност и сега се консумират от хора, спазващи здравословен режим на хранене по целия свят.

Не се заблуждавайте от размера – тези малки семенца са една силна хранителна бомба.

Чиа семената са богати на фибри. Порция от 25 г чиа семена съдържа приблизително 9 г фибри. Препоръчителното дневно количество фибри е 30 г, така че включването на 25г порция семена от чиа всеки ден може да бъде полезен принос. Фибрите са важни за здравата храносмилателна система и много от нас не достигат препоръчителната доза.

Въпреки че принадлежи към семейството на въглехидратите, здравословните ефекти на чиата драстично се различават от тези на  въглехидратите като нишесте и захар.

Съдържанието на усвоими въглехидрати е само един грам за 28 грама, което е много ниско. Това прави чиа храна с ниско съдържание на въглехидрати.

Поради високото си съдържание на разтворими фибри, чиа семената могат да абсорбират до 10-12 пъти повече от теглото си във вода, превръщайки се в гелообразни и разширяващи се в стомаха ви. Теоретично това трябва да ви кара да се чувствате по-сити, бавно да усвоявате храната и да ви помогне автоматично да приемате по-малко калории.

Фибрите също така допринасят и за поддържането на добра чревна флора.

Всичко това прави чиа семената един от най-добрите източници на фибри в света.

Освен висичко това, чиа семената са богати и на Омега-3 мастни киселини. Те са известни със своите противовъзпалителни ефекти, както и за подобряване на здравето на мозъка и потенциално намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те имат широк спектър от ползи, който включва още  борба с депресията и дори подобряване на съня.  Чиа семената съдържат омега-3 в растителната форма: алфа линоленова киселина (ALA), което ги прави ценен източник за вегани и вегетарианци.

Чиа семената са с относително високо съдържание на протеини – затова са полезен източник на растителен протеин и осигуряват редица аминокиселини, особено за вегетарианска и веганска диета.

Комбинацията от мазнини, протеини и фибри означава, че семената се усвояват сравнително бавно, осигурявайки дълго, бавно освобождаване на енергия, за да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

Семената са богати на минерали като калций и магнезий и микроелементи като манган, който спомага за производството на ензими.

Чиа семената са и със много високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите по принцип правят невъзможното: те забавят признаците на стареене, което води до по-млада кожа, по-здрава коса и дори може да намали риска от рак.

Наистина невероятната чиа има толкова много полезни ефекти за нашето здраве, че несъмнено трябва да я включим в нашето меню. Това всъщност не е никак трудна задача. Тя може да бъде добавена в смутита, закуски, десерти и дори в хлябове. Приготвянето на чиа пудинг отнема само 15 минути, а ви доставя толкова много хранителна стойност. Можете да откриете една от любимите ми рецепти с чиа тук.

Вашият коментар

Scroll to top