Могат ли слабите хора да хапват всичко и слаб означава ли и здрав?

Означава ли наистина, това че сме слаби , че можем да хапваме без никакви ограничения? Да хапваме пържено, шоколади, чипс, бисквити, сладолед без угризения? И всъщност до това ли опира всичко – до чистата съвест да хапваме всичко, знаейки, че няма да качим килограми? Дали се замисляме какво друго стои зад безразборното ядене, освен калории и килограми?

Колко пъти сте чували израза „той/тя е слаб/а и може да яде всичко“?

Е, аз доста. Именно това ме накара да се замисля и поинтересувам по темата.

Има много проучвания и статистики за това колко хора са с наднормено тегло и заседнал начин на живот. Всички вие сте попадали на такива поне веднъж. Няма нужда да ви изброявам държави, статистики и цифри. Нещо друго, което е много трудно да бъде преценено и измерено е колко хора, които са в рамките на здравословно тегло, имат лоша диета и/или заседнал начин на живот. Те могат да причинят значителни здравословни проблеми, които често ще бъдат пропуснати, тъй като видимо слабият човек изглежда „здрав“.

Статистиката за затлъстяване често взема оценки за телесните мазнини, като се използва индекс на телесна маса (BMI). Въпреки че BMI не е перфектно свързан с процента на телесните мазнини, това е бърз и лесен метод за събиране на данни, използвайки само ръста и теглото на човека. Ако BMI е по-висок от 25, човек се счита за „наднормено тегло“. Ако е над 30, те се считат за „затлъстели“. Но BMI не ни казва колко здрав е човек отвътре.

Използвайки допълнителни измерватели за начина на живот, като диета и честота на упражненията през последната година, в скорошен доклад на отдела по здравеопазване в Куинсленд изчисляват, че 23% от хората, които в момента не са с наднормено тегло или със затлъстяване, са изложени на такъв риск от бъдеще.

Тези цифри показват, че процентът на индивидите с нездравословно тегло не отчита точно процента на хората с нездравословен начин на живот, като последният брой вероятно ще бъде много по-висок.

Аз оставам с впечатлението, че много хора смятат, че единствената цел на здравословното хранене е да сме слаби. Когато не ядеш сладкиши, пица или други подобни, то е защото не искаш да напълнееш. Оттам идва и презумпцията, че слабите хора могат да хапват от всичко по много. Много хора си мислят, че ако са в състояние да останат стройни, докато ядат лошо и не спортуват, тогава всичко е наред. Но въпреки че може да изглеждате здрави отвън, бихте могли да имате същите проблеми със здравето, както хората с наднормено тегло и затлъстелите хора- отвътре.

Когато разглеждаме рискови фактори, свързани със сърдечно заболяване и инсулт или рак, често мислим за здравни показатели като тютюнопушене, холестерол, кръвно налягане и телесно тегло. Но лошата диета и физическото бездействие също увеличават риска от сърдечни заболявания и имат роля за развитието на някои видове рак. Така че дори и да не пушите и да не сте с наднормено тегло, да сте неактивни и да ядете зле, увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания.

Какво се случва с мозъка ни, когато водим нездравословен начин на живот?

Последните изследвания показват също, че свръх консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на захар може да има отрицателни ефекти върху мозъка ви, което да доведе до затруднено учене и слаба памет. Проучванията установяват, че затлъстяването е свързано с нарушения в когнитивното функциониране, оценявани чрез редица тестове за обучение и памет, като способността да запомня списък с думи, представени преди няколко минути или часове по-рано.

Друго проучване, проведено в университета Macquarie, също установи, че яденето на закуска с високо съдържание на мазнини и захар всеки ден в продължение на по-малко от четири дни доведе до затруднено учене и слаба памет, подобни на тези, наблюдавани при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Хората пропускат нещо много важно и то е, че от всички калорични храни не просто се пълнее, а те са вредни за нашия организъм. За това дори слабите хора не бива да прекаляват с хапването на такива храни. На първо място трябва да мислим за това какво слагаме в нашето тяло и че храната, която консумираме има пряка връзка с нашето здраве. Добрата фигура е само бонус към здравия организъм. Ограничаването на захарта, тестени изделия, пържени храни и газирани напитка ще доведе първо до подобряване на здравословното ни състояние. Когато е съчетано и със спорт, не само ще изглеждаме добре, но и ще се чувстваме добре. Да се лишим от вредните за организма храни не трябва да се възприема като строга диета и средство единствено за отслабване. Много хора използват ниско телесно тегло, за да оправдаят нездравословното хранене и физическото бездействие. Но телесното тегло не е най-добрият показател за вътрешно благополучие. Много по-добър показател е вашата диета. Що се отнася до вашето здраве, това се отчита отвътре и ние наистина сме това, което ядем.

Вашият коментар

Scroll to top